[column] Marketingfacts Focus #5

[column] Marketingfacts Focus #5
  • Online
  • 8 jul 2025 @ 09:33
  • Link
  • Imke Walenberg
    Imke Walenberg

    Hoofdredacteur Online
    MarketingTribune
  • Geen tag

De wereld van marketing zou je metaforisch kunnen zien als een snelstromende rivier, vol bochten en watervallen. Wat gisteren nog werkte, is vandaag misschien al achterhaald. AI-content, social media, rebranding: het zijn maar een paar van de ontwikkelingen die de marketingwereld continue op haar kop weten te zetten. It never stops… In vijf door mij geselecteerde artikelen, eerder gepubliceerd op Marketingfacts, neem ik je maandelijks mee in een duik in deze trends.

Vallen, opstaan en vooruitzien… marketing tussen lef en logica

Waar je vroeger nog wegkwam met een gelikte commercial en een catchy slogan, is de wereld van marketing anno 2025 een oefening in lenigheid, lef en langetermijndenken. Alles verandert razendsnel, van kindermedia tot klantvertrouwen, en marketeers laveren dagelijks tussen data en intuïtie, tussen schijnbare zekerheid en verwarrende complexiteit.

Deze editie van Marketingfacts Focus zoomt in op die spanningsvelden: hoe behoud je koers als de markt onder je voeten verschuift? We kijken naar ouders die houvast zoeken in de schermwereld van hun kinderen, naar merken die zichzelf opnieuw uitvinden zonder hun publiek kwijt te raken, en naar dropship-hustlers die met street smart skills het marketingvak een spiegel voorhouden.

Een ding is duidelijk: wie durft te vertragen om beter te zien, versnelt uiteindelijk het hardst. Vijf artikelen, vijf frisse perspectieven, voor wie meer wil dan alleen maar 'meebewegen'.

1.Iene Miene Media 2025: jonge kinderen en digitale media – hoe vinden ouders de balans?

Door Marnienke van der Maal

Het jaarlijkse onderzoek van Netwerk Mediawijsheid toont aan dat kinderen van 0 tot 6 jaar gemiddeld 1,5 uur per dag aan digitale media besteden, met filmpjes kijken als favoriete bezigheid.  Hoewel offline activiteiten zoals buitenspelen en lezen nog steeds populair zijn, zoeken ouders steeds actiever naar een gezonde balans tussen schermtijd en andere bezigheden. Opvallend is dat oudere kinderen vaker zelfstandig digitale media gebruiken en jongens meer schermtijd hebben dan meisjes. Ouders geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het stellen van grenzen en het vinden van balans in het digitale mediagebruik van hun kinderen.  

2. Een handleiding voor marketing in VUCA-tijden

Door Paola Cassone

In een wereld gekenmerkt door Volatility, Uncertainty, Complexity en Ambiguity (VUCA) biedt Paola Cassone een praktische checklist voor merken om wendbaar en veerkrachtig te blijven. Ze benadrukt het belang van een sterk merk als buffer tegen onzekerheid en pleit voor het omarmen van 'antifragiliteit', het vermogen om sterker te worden door chaos. Cassone stelt dat merken in VUCA-tijden niet alleen moeten overleven, maar ook moeten floreren door zich aan te passen en te groeien te midden van verandering.  

3. Wat marketeers kunnen leren van dropshippers

Door Wouter Naber

Wouter Naber onderzoekt de werkwijze van dropshippers en hoe traditionele marketeers hiervan kunnen leren. Dropshippers zijn meesters in snelle experimentatie, directe verkoop en het gebruik van overtuigingstechnieken zoals schaarste en urgentie. Naber benadrukt dat hoewel deze aanpak effectief is voor conversie, het vaak ten koste gaat van merkloyaliteit en lange termijn waarde. Hij pleit voor een balans tussen snelle optimalisatie en duurzame merkopbouw.  

4. Hoe behoud je consumentenvertrouwen bij een rebranding?

Door Sam Kemmeren (SWOCC)

Sam Kemmeren bespreekt de impact van rebranding op consumentenvertrouwen en hoe bedrijven dit vertrouwen kunnen behouden tijdens veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat evolutionaire rebrandings, die geleidelijk en goed onderbouwd zijn, beter worden ontvangen dan revolutionaire, drastische veranderingen. Transparantie en duidelijke communicatie over de redenen achter de rebranding zijn cruciaal. Kemmeren adviseert merken om klantgerichtheid en toekomstbestendigheid te benadrukken bij het communiceren van hun nieuwe identiteit.  

5. Datadriven marketing: soms meer driven dan data

Door Kevin van Kalkeren

Kevin van Kalkeren waarschuwt voor de valkuil van datagedreven marketing waarbij beslissingen meer worden gedreven door overtuigingen dan door daadwerkelijke data. Hij benadrukt dat menselijke biases en weerstand tegen verandering vaak de interpretatie van data beïnvloeden. Van Kalkeren zegt voorstander te zijn van introspectie en het erkennen van deze biases om echt datagedreven te kunnen werken. Hij stelt dat technologie alleen effectief is als marketeers bereid zijn hun aannames los te laten en open te staan voor wat de data daadwerkelijk zegt.  

 

Foto header credits: Mark David

 

Imke Walenberg

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken